Merhaba Arkadaslar ,
Son L.Rytas degerlendirme yazimdan sonra , S.Babrauskas ile sozlesme uzatildi..Zaten oyle tahmin ettigim icin takim kadrosunda ismini belirtmistim...Ayrica R.Javtokas ismi belki L.Rytas yolu tutabilir diye dusunuyordum ama o , Ispanya'nin yolunu tuttu..P.E.Valencia ile sozlesme imzaladi..
EL grubumuzdaki rakiplerden , " Cholet Basket " hakkinda bilgi paylasacagim bu hafta..Oncelikle sanirim Turkiye deki cogu basketbol sevdalisi E.Kunter sayesinde bu takimin adini duymustur..Fransa Liginin orta halli takimlarindandir..Benim icin en onemli ozelligi zamaninda buyuk hayrani oldugum A.Rigaudeau'nun (The King ) dogdugu sehir ve yetistigi kulup olmasidir..
Cholet , ciddi manada bir genc oyuncu yetistirme uzmani kuluptur...A.Rigaudeau basta olmak uzere , su anda E.Kunter'in yardimciligini yapan J.Bilba , M.Gelabele , D.Gautier , N.De Colo vb bircok yetenekli basketbolcuyu dunya basketboluna sunmuslardir..Ve her yil birkac genci kesinlikle A takima basariyla monte ediyorlar..
Cholet Basket , 1975 yilinda kurulmus bir kulup , 1987 yili itibariyle Fransa Birinci Basketbol Ligi'nde mucadele etmeye basliyorlar..Ve bu yil , Le Mans'i gecerek kazandiklari sampiyonluk tarihlerindeki ilk sampiyonluk...
Genel oyuncu yapilari itibariyle inanilmaz hizli basketbol oynayan ve neredeyse ayni boylarda bes atletik oyuncuyla rakibi hem hucumda hem savunmada biktiran bir takim...Belki simdi abartiyorsun diyeceksiniz ama biraz detay verince bana hak vereceginizden suphem yok..
Takimin suphesiz en onemli oyuncusu M.Gelabele'ydi ( 201cm ) ama sanirim o da bu yil sansini NBA de kullanmak istiyor ve henuz Cholet ile anlasma yenilemediler..Bununla birlikte S.Mejia (2Numara/198) , A.Robinson (4Numara/203) , R.Falker (5Numara/201 ) takimin diger temel taslariydi..M.Gelabale disindaki mahserin uc atlisini takimda tutmayi basardilar..M.Gelabale , oyunun iki yanini da ortalama ustu oynayan ve pozisyonunda bence Avrupadaki en iyi 5 oyuncudan biriydi..O yuzden genc yasina ragmen o tecrubede bir oyuncu eksikligini bu yil cok yasayacaklari asikardir..Tabii tekrar gelir , imza atarsa guclerine guc katarlar..
Guardlar ,
J.Linehan (175cm ) Maccabi'deki D.Sharp tarzi bir oyuncu..Fransa Ligi'nin demirbaslarindan..Kisa boyu sayesindeki hizi ile ortaligi karistiran , fena olmayan bir savunma durusuna sahip ve genelde tam saha baski ile rakip guardi yipratmak yonunde takima buyuk katki veren bir oyuncu..Sutu da kesinlikle ortalama uzeridir , ceza atisi yapmamasi gereken bir isim ( Henuz kontrati yenilenmedi. )
M.Houmonou (188cm ) Bu yil kadroya kattilar..Fransa Ikinci Ligi'nden geldi..Bildigim kadariyla Fransa Umit Milli Takim oyuncusu ayni zamanda...
F.Causeur ( 194cm ) Atletik ve hizli bir oyuncu..Sutundan ziyade penetre ile bitirisleri yuzdeli..Ozellikle uc sayi cizgisinin gerisinde rahatlikla risk edilecek bir oyuncu...Savunmasi ortalama uzeridir ve serttir..
Gecen yil kadroda Litvanyali E.Arvydas'ta sure buluyordu ama bu yil kontratini uzatacaklarini dusunmuyorum.
Forvetler ;
S.Mejia ( 198cm ) Takimin en onemli skor ureticisi..Cok onemli bir sutor degil ama inanilmaz atletizmi ile iceriden skor bulabiliyor..T.Kinsey veya O.Onan cok dibine girmeden savunurlarsa rahatlikla bas edebilirler

) Takimin en onemli skor gucu olmasinin yaninda ortalama 30dk ile en fazla sure alanlarinda basinda geliyor..2 numarada yanina pek destekci de olmayacagi icin gelecek yilda bu surenin altina dusmeyecektir..
C.Leonard ( 199cm ) Cholet Basketbol Akademiden yetisen bir oyuncu...Gecen yil pek oyle etkili sureler almadi..Ama M.Gelabale nin yoklugunda bu yil suresi artabilir..Atletik bir oyuncu...Ozellikle 3 te kullanacaklardir..
A.Robinson ( 204cm ) Takimin etkili bir diger silahi..Normalde 4 numarada daha cok sure aliyordu...Ama bu yil iceriye yaptiklari takviyeler ve MG'nin yoklugunda 3 numaraya daha cok cikabilir..Sut yetenekleri orta seviye uzeri...Ortalama uzeri bir ribaundcu..Bu yil EL de yuksek performans verebilir...
L.A.Vebobe ( 202cm ) Takima bu yil eklenen oyunculardan...Cok tecrubeli bir oyuncu..Kariyerinde yasadigi bir sakatlik sonrasi yeniden toparlanma surecinde..Sert savunmaci , standart uzeri sutu olan bir oyuncu...4 numarada katki verecektir...Bu arada etkili bir ribaundcu oldugunu da atlamamak lazim..
M.Sommerville ( 202cm ) Takima Subat 2010 da eklendi ve sezon sonuna kadar anlasma yapildi..4 numarada cok iyi oynadigini ve sampiyonluk yolunda cok degerli katkilar verdigini soyleyebiliriz..%40 civari ikilik/ucluk yuzdesine sahip..Ribaund kabiliyeti gelismis bir oyuncu...Takimda tutacaklar mi , 50/50 diyorum simdilik..
Pivotlar ;
R.Falker ( 201cm ) R.Turiaf'in Cholet Subesi demek pek anlamsiz olmaz..Gerek fiziksel ozellikler gerekse yaptiklari ile cidden uygun bir eslesme oluyorlar..Takimin pota altindaki en buyuk gucu...Lutfen yanlis anlasilmasin , skor gucu cok limitli...Ama muthis bir savunmaci..Takimin tum aciklarini kapatiyor..Kisa olmasina ragmen inanilmaz etkili bir ribaundcu...Sut kabiliyeti cok sinirli , atmak istiyorsa birakalim atsin...Ama pota altinda iyi bir sekilde yer alip , hucum ribaund etkisini durdurmaliyiz..
R.Duport ( 218cm ) Sanirim E.Kunter takima soyle bir bakti , EL de oynayacagiz ama elimizde 210cm uzeri bir tane bile adam yok , en azindan boy ortalamamiz yukselsin diye R.Duport u transfer ettiler..Saka bir yana , R.Duport'u LeHavre den aldilar..Gecen yil cok fazla sure almadi , sakatlik nedeniyle...Uzun boyuna ragmen inanilmaz iyi bir sutu var...Kesinlikle ucluk cizgisi disinda dahi takip edilmeli..Ribaund etkisi de hic yadsinamaz...Oyunu akliyla oynayan bir uzun ve bence bu yil Cholet'e saglikli olursa , inanilmaz ekstra katkilar getirecektir..
K.Seraphin ( 205cm ) Yine Cholet Spor Akademisi mezunu bir genc oyuncu...Pota altinda atletik bir uzun..Henuz tecrubesiz olmasina istinaden cok katki verdigi soylenemez..Sutu cok zayif..Ribaund ve blok katkisi verecektir oynadigi maclarda..
Takimin akademisinden gelen baska oyuncularda var ama sadece seney oynayacagini dusunduklerimden bahsettim..
Cholet bence 1/2/3 numaralarda bench katkisi alamayacagi icin sorunlar yasayacaktir..Cok keskin bir sutorleri olmasa da ortalama sutu olan bircok oyunculari var..Kisa bir takim olduklari icin mac sonlarinda yorulacaklari asikar...Mac basinda muthis bir tempo ile rakibi sasirtacaklardir ve belki +10 referansla baslayacaklardir sahalarindaki maclara ama EL tecrubesi olan hicbir takim , ic kismi bu denli bir kisa takima o maci rahat rahat vermez..Bir donem Le Mans , EL de tum maclarin son ceyregine onde giriyordu ama gucleri yetmiyordu ve neredeyse 6-7 maci son saniyelerde vermislerdi..Bu yil Cholet ile de ayni senaryolari yasayabiliriz..
Ama ben Fransiz takimlarinin o hizli , agresif ve atletik oyuncularin etki ettigi oyun anlayisini seviyorum ve maclarinin zevkli gececegini dusunuyorum..
Ne yapip edip , 2-0 ile gecmeliyiz Cholet'i !!
Not : Rakiplerimizin kadrolari netlestikce ve tabii ki zamanim oldukca yine bildiklerimi paylasmaya devam edecegim..
Herkese Selamlar ,
Hurol